Київ позбавив почесного громадянства Леоніда Брежнєва та низку керівників КПРС

Київ позбавив почесного громадянства Леоніда Брежнєва та низку керівників КПРС

Київська міська рада на сесії 25 травня прийняла рішення позбавити екс-генсека Радянського Союзу Леоніда Брежнєва звання Почесний громадянин Києва. Цей крок підтримали 82 депутати ради, пише The New Voice of Ukraine.

Це почесне звання було скасовано для кількох осіб, які займали керівні посади в Комуністичній партії Радянського Союзу, Україні та інших радянських республіках. Серед них Олексій Єпішев, Віталій Масол, Кирило Москаленко, Олексій Федоров, а також лідер Комуністичної партії Китаю Чионг Чін.

Повідомляється, що таке рішення було прийнято напередодні святкування Дня Києва, запланованого на 28 травня.

Запроваджене у 1982 році звання «Почесний громадянин Києва» вперше було присвоєно Леоніду Брежнєву. У Київраді наголосили, що період перебування Брежнєва на посаді характеризується придушенням протестів у країнах Варшавського договору, війною в Афганістані 1979-1989 років, ескалацією виробництва зброї та підтримкою «революційних» режимів у країнах «третього світу». Крім того, під час правління Брежнєва КДБ посилив свій повсюдний контроль над радянським суспільством.

Нині список почесних громадян Києва налічує 85 осіб. Останнє звання дісталося колишньому прем’єр-міністру Великої Британії Борис Джонсон, який отримав нагороду від мера Києва Віталія Кличка 19 січня 2023 року.