Український морський дрон підбив корабель російської розвідки. Відео від Міноборони

Український морський дрон підбив корабель російської розвідки. Відео від Міноборони

24 травня Міноборони Росії опублікувало відео, на якому безпілотний надводний апарат (БПА) атакує російський розвідувальний корабель «Іван Хурс» у Чорному морі, приблизно за 140 кілометрів на північний схід від Стамбульської протоки. Пізніше це ж відео виклало у Twitter Міністерство оборони України. Про це пише Naval News.

«Іван Хурс» — корабель збору розвідданих SIGINT класу «Юрій Іванов» (проект 18280), також відомий як AGI.

На відео (дивіться нижче) добре видно атаку морського дрону, що маневрує. Російський корабель атакував його з кулемета (імовірно, 14,5-мм гармати), в результаті чого дрон вибухнув. Враховуючи потужність, можна припустити, що він був повністю заряджений вибухівкою.

У повідомленні російського Міноборони зазначено, що «Іван Хурс» патрулює територію з метою забезпечення безпеки газопроводів «Турецький потік» і «Блакитний потік».

У міністерстві також заявили, що інцидент стався в 140 км на північний схід від Стамбульської протоки, і стверджували, що всі атаки були нейтралізовані. Українські чиновники на той момент не коментували інцидент.

Днем пізніше українські OSINT-акаунти у Twitter опублікували нове відео, на якому видно, що дрон досяг розвідувального корабля, але вибуху не зафіксовано, оскільки камера встановлена на дроні. Досі незрозуміло, чи встиг він вибухнути після попадання в корабель, але це найбільш імовірний сценарій.

Потім, 25 травня, офіційний акаунт Міністерства оборони України в Twitter виклав те ж відео з інтригуючим повідомленням: «Коли російський розвідувальний корабель „Іван Хурс“ зустрівся з українським дроном. Справді, ідеальна пара!»

Пов’язані з Росією акаунти поширювали в Telegram відео про те, що «Іван Хурс» безпечно та без пошкоджень зайшов у порт. Однак точна дата і час та достовірність відео невідомі.