Українська тенісистка відмовилася потиснути руку росіянці: її освистали глядачі матчу

Українська тенісистка відмовилася потиснути руку росіянці: її освистали глядачі матчу

Українська тенісистка Марта Костюк відмовилася потиснути руку білоруській суперниці Арині Соболенко після їхнього матчу першого раунду Відкритого чемпіонату Франції, що призвело до освистування частиною натовпу. Про це пише CNN.

Після того, як Соболенко здобула перемогу з рахунком 6-3 6-2, Костюк підійшла прямо до судді, щоб потиснути їй руку, а потім повернулася на своє місце, відмовившись зустрітися з Соболенко біля сітки для звичайного рукостискання.

Потім натовп освистував її на Ролан Гаррос – і знову, коли Костюк покидала корт.

Киянка Костюк заявила на січневому Australian Open, що не потисне руку жодному російському чи білоруському супернику, оскільки в її країні точиться війна.

На своїй післяматчевій прес-конференції Соболенко поставили кілька складних запитань, у тому числі від одного репортера, який звинуватив її в тому, що вона «перекручує все так, ніби українці вас ненавидять» і «уникає» запитань, у яких її просили засудити війну, хоча Білорусь використовувалася як полігон для повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«Про ситуацію з війною я говорила багато разів, ніхто в цьому світі – російські спортсмени, білоруські – не підтримує війну. Нормальні люди цього ніколи не підтримають. Чому ми повинні голосно заявляти речі, це все одно, що сказати «один плюс один — два». І якби ви могли якось вплинути на війну, якби ми могли її зупинити, ми б це зробили, але, на жаль, це не в наших руках», – відповіла вона.

Пізніше Соболенко додала, що розуміє, чому українські гравці не тиснуть їй руку, і сказала, що Костюк не заслуговує на те, щоб її освистувала публіка.

Російські та білоруські гравці наразі все ще беруть участь у турах як нейтральні спортсмени без свого прапора чи країни. Після перемоги на ATX Open у Техасі в березні Костюк також відмовилася потиснути руку переможеній росіянці Варварі Грачовій.

Нещодавно українська тенісистка Еліна Світоліна перемогла у турнірі рівня WTA250 у французькому Страсбурзі, здолавши у фіналі росіянку Анну Блінкову, яка виступала у нейтральному статусі.