День захисту дітей: спільна заява Володимира Зеленського і Урсули фон дер Ляєн

День захисту дітей: спільна заява Володимира Зеленського і Урсули фон дер Ляєн

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей 1 червня Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та Президент України Володимир Зеленський зустрілися на полях Другого засідання Європейської політичної спільноти та видали спільну заяву.

«Кожна дитина має право на свободу, захист і безпеку. Однак агресивна війна Росії позбавляє українських дітей цих прав», — зазначили президенти.

У заяві вони рішуче засудили незаконну депортацію та переміщення українських дітей, що поповнює список воєнних злочинів Росії, та закликали Росію припинити цю практику, припинити усиновлення і повернути вивезених дітей.

Зеленський та фон дер Ляєн привітали створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України та зобов’язалися робити все необхідне для встановлення місцеперебування депортованих українських дітей, сприяння їх безпечному поверненню та надання їм необхідної соціальної, медичної та освітньої підтримки після повернення. Було підкреслено, що план Зеленського Bring Kids Back UA може відіграти вирішальну роль у цих зусиллях.

«Війна чинить руйнівний вплив на всіх українських дітей, часто залишаючи глибокі психологічні шрами. Діти переживають величезний стрес, тривогу, можуть страждати від психологічних травм і психічних розладів. Нашим пріоритетом є забезпечення їхнього психічного здоров’я та ретельний моніторинг самопочуття», — зазначили президенти.

Вони додали, що зобов’язуються створити спеціалізовану програму дистанційного навчання для педіатрів і медичного персоналу первинної ланки, щоб допомогти дітям.

«Діти України заслуговують на світле майбутнє як зараз, так і після війни. Ми будемо об’єднувати зусилля задля досягнення цієї мети. Ми прагнемо підтримати реформу системи захисту дітей в Україні», — йдеться у заяві.

Було оголошено про створення Проектного офісу ЄС в Україні при Кабінеті Міністрів України, який розроблятиме стратегію реформування системи догляду за дітьми для розвитку та захисту дітей, а також координуватиме її впровадження.

«Важке становище, у якому опиняються українські діти, постійно непокоїть наші думки й серця. Ми продовжуватимемо невпинно боротися за справедливий і міцний мир в Україні. Щоб народ України міг обирати свою долю, відбудувати сильну та процвітаючу країну й дати своїм дітям усі шанси, всі можливості жити здоровим і щасливим життям», — підкреслили президенти.