У США вийшла збірка віршів українських поетів про трагедію Бабиного Яру

У США вийшла збірка віршів українських поетів про трагедію Бабиного Яру

Антологія «Бабин Яр: Реакція українських поетів» (Babyn Yar: Ukrainian Poets Respond) була видана Українським науковим інститутом Гарвардського університету у Сполучених Штатах.

В цій антології зібрані вірші українських поетів, присвячені подіям, які відбулися у Києві у вересні 1941 року у страшному місці страт євреїв, відомому як Бабин Яр.

На сайті університету книгу описують так:

«Ця збірка присвячена 80-м роковинам розстрілів євреїв у Бабиному Яру, які світ відзначав у 2021 році. У цій книзі вперше зібрано відгуки українських єврейських і неєврейських поетів радянського і пострадянського періодів на трагічні події вересня 1941 року, представлені тут в оригіналі та в англійському перекладі Джона Хеннесі та Остапа Кіна.

Написані у 1941–2018 роках понад двадцятьма поетами, ці вірші належать до різних літературних канонів, традицій і часових рамок, а їхні автори — представники кількох поколінь. Разом вірші в Babyn Yar: Ukrainian Poets Respond прагнуть створити мову, здатну зобразити страждання та знищення українського єврейського населення під час Голокосту, а також інших народів, убитих на цьому місці».

Як повідомляє Liga.net, до збірки увійшли поезії таких авторів: Аркадія Аніна; Миколи Бажана; Валерії Богуславської; Володимира Сосюри; Мирти Тарнавської; Павла Тичини; Максима Рильського; Леоніда Череватенка; Бориса Дабо-Ніколаєва; Івана Драча; Григорія Фальковича; Мойсея Фішбейна; Якова Гальперіна; Сави Голованівського; Дениса Голубицького; Олекси Ющенка; Ігоря Качуровського; Абрама Кацнельсона; Маріанни Кіяновської; Дмитра Павличка; Леоніда Первомайського; Володимира Підпалого; Юрія Щербака; Василя Швеця.