Білий дім: «Ми проти ударів по території Росії, але вирішувати Україні»

Білий дім: «Ми проти ударів по території Росії, але вирішувати Україні»

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу в середу, 31 травня, ще раз пояснив позицію США щодо ведення бойових дій на території Росії, пише Yahoo з посиланням на Українську Правду.

За словами Кірбі, США не вказують Україні, які цілі вражати, а які не вражати, а також не вказують, як українські сили мають вести бойові дії.

«Ми даємо їм навчання, обладнання, поради та консультації — та ми навіть виконуємо з ними вправи на папері, щоб допомогти їм спланувати, що вони збираються робити», — підкреслив він.

«Але зрештою президент Зеленський і його військові командири вирішують, що вони збираються робити з військової точки зору. І вони вирішують, що вони збираються робити з обладнанням, яке їм було надано і яким вони зараз володіють», — заявив представник Білого дому.

Однак Кірбі додав, що Сполучені Штати «дуже чітко заявили українцям як приватно, так і публічно», що вони не підтримують напади всередині Росії і не хочуть, щоб вони здійснювалися з використанням американської зброї.

Окремо він зазначив, що Вашингтон отримав запевнення, що винищувачі F-16 не будуть використовуватися для ударів по Російській Федерації в майбутньому: «І ми отримали ці запевнення на різних рівнях: не тільки від президента Зеленського, але й від інших високопоставлених осіб, військових і оборонних керівників в Україні».

За різними даними, в ніч з 29 на 30 травня Москву атакували від 25 до 32 безпілотників, які пошкодили щонайменше два багатоповерхових житлових будинки, причому більшість безпілотників було збито поблизу російської столиці.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, коментуючи удари безпілотників по Москві, заявив, що Україна має законне право захищатися і може «використовувати силу за межами своїх кордонів». Уряд Німеччини теж заявив, що міжнародне право дозволяє Україні завдавати ударів по території агресора в рамках самооборони.