США вірять, що українці досягнуть успіху в контрнаступі: радник Білого дому

США вірять, що українці досягнуть успіху в контрнаступі: радник Білого дому

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив в інтерв’ю в неділю, що США вірять в те, що українці «матимуть успіх» у своєму контрнаступі проти російських військ. Про це повідомляє The Hill.

«Ну, по-перше, це не екзамен. Ми не оцінюємо контрнаступ України і не говоримо: „Знаєте, ви молодці, виходячи з того, що ми вам дали, або ви не молодці“, — сказав Салліван в ефірі CNN. — Ми хочемо підтримати Україну, щоб вона досягла якомога більшого прогресу на полі бою, щоб вона була в найсильнішій позиції за столом переговорів».

Салліван також сказав, що, на його думку, Україна може повернути значну територію, яка зараз окупована Росією.

«Ми віримо, що українці досягнуть успіху в цьому контрнаступі, — додав Салліван. — І ми продовжуватимемо підтримувати їх, поки вони прагнуть захистити себе від триваючої агресії Росії».

Зауваження Саллівана прозвучали після того, як президент України Володимир Зеленський заявив The Wall Street Journal, що його країна готова розпочати контрнаступ проти російських військ. Останніми тижнями українські офіційні особи заявляли, що Київ наближається до початку контрнаступальної атаки.

«Я не знаю, скільки це займе часу, — сказав Зеленський виданню. — Чесно кажучи, він може піти різними шляхами, абсолютно різними. Але ми збираємося це зробити, і ми готові».

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну, розпочате в лютому 2022 року, призвело до тисяч загиблих серед цивільного населення, десятків тисяч втрат серед військових з обох сторін і переміщення понад 8,2 мільйона українських громадян.