Голова МАГАТЕ очолить спеціальну місію до Запорізької АЕС

Голова МАГАТЕ очолить спеціальну місію до Запорізької АЕС

Наступного тижня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі очолить чергову ротацію його експертів на Запорізькій атомній електростанції, повідомляє World Nuclear News.

Дамба була пошкоджена вранці у вівторок, що спричинило масову повінь і евакуацію. Запорізька атомна електростанція – найбільша в Україні та Європі – розташована приблизно за 140 кілометрів вище за течією від дамби, тому не в зоні, яка безпосередньо постраждала від повені. Але пошкодження призвели до падіння рівня води в Каховському водосховищі, яке використовується для подачі охолоджувальної води на станцію.

У своєму останньому оновленому звіті МАГАТЕ повідомило, що між 10:00 і 20:00 за місцевим часом у вівторок рівень водойми впав на 83 см до 15,44 метра. Якщо рівень опуститься нижче 12,7 метрів, станція не зможе качати воду для поповнення запасів води на місці. Ситуація розвивається, але цей рівень може бути досягнутий протягом одного-двох днів.

Однак таке падіння рівнів у водосховищах є сценарієм, який був запланований, у тому числі під час стрес-тестів, проведених після землетрусу та цунамі на Фукусімі, а також українським оператором атомної енергетики Енергоатомом на вимогу Державної інспекції ядерного регулювання України.

У своєму оновленому звіті МАГАТЕ зазначило, що навіть коли рівень води надто низький для роботи звичайної насосної системи, «існуючу воду в спринклерних і охолоджувальних ставках на майданчику ЗАЕС, а також у прилеглих каналах все ще можна деякий час використовувати для охолодження реакторів та басейнів відпрацьованого палива в будівлях реакторів… Крім того, великий ставок-охолоджувач поряд з майданчиком – основне альтернативне джерело води за відсутності водосховища – наразі заповнене і має достатньо води для забезпечення станція протягом кількох місяців, поки шість реакторів ЗАЕС знаходитимуться в режимі зупинки».

«Також у разі потреби майданчик може отримати доступ до глибокої заповненої водою виїмки в районі вантажного порту ЗАЕС, водної системи сусіднього міста Енергодар, а також можна за допомогою мобільних насосів і пожежних автомобілів забрати воду», – йдеться у звіті.

Було введено обмеження на використання води, щоб зосередити її на основних функціях безпеки та охолодження. Гроссі додав: «Існує готовність до таких подій… що допоможе персоналу впоратися з цією новою складною ситуацією. Але, очевидно, це тільки загострює і без того дуже складну та непередбачувану ситуацію з ядерною безпекою».