Удвічі більше європейців бачать Росію супротивником за час повномасштабної війни в Україні

Удвічі більше європейців бачать Росію супротивником за час повномасштабної війни в Україні

Зараз вдвічі більше європейців бачать у Росії супротивника, ніж до повномасштабної війни, але майже половина не впевнена, що Україна переможе свого супротивника. Про це пише CNBC.

Під час опитування, проведеного Європейською радою з міжнародних відносин (ECFR), майже дві третини респондентів заявили, що зараз вважають Росію супротивником або суперником — удвічі більше, ніж у 2021 році. Громадська думка на континенті сильно відрізнялася.

Більшість у Данії, Польщі, Швеції та Німеччині розглядали Москву як супротивника, тоді як лише 37% опитаних в Італії та 17% у Болгарії відчували те саме.

Лише третина респондентів сказала, що вважає перемогу України у війні ймовірною або дуже ймовірною, тоді як майже дві п’ятих (22%) не визначилися, а майже половина вважають її малоймовірною або дуже малоймовірною.

Опитування, яке охоплює громадську думку одинадцяти країн-членів ЄС — Австрії, Болгарії, Данії, Франції, Німеччини, Угорщини, Італії, Нідерландів, Польщі, Іспанії та Швеції — також показало, що більшість європейців наразі виступають за посилення ЄС своїх оборонних можливостей, замість покладання на США.

Майже три чверті (74%) респондентів заявили, що блок має вжити заходів для забезпечення власної оборонної стратегії, причому найбільш виразно цю думку висловлюють Угорщина, Нідерланди та Німеччина. Лише 8% сказали, що це не потрібно, оскільки США завжди захищатимуть Європу.