Каховська ГЕС: Зеленський приїхав до Херсона, окупанти обстрілюють рятувальників

Каховська ГЕС: Зеленський приїхав до Херсона, окупанти обстрілюють рятувальників

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська стріляли по українських рятувальниках під час затоплення після прориву Каховської дамби в Україні, внаслідок чого вода хлинула до тисяч будинків. Про це повідомляє Business Insider.

«Як тільки наші рятувальники намагаються врятувати людей, в них стріляють», — сказав Зеленський в інтерв’ю Politico, опублікованому в середу.

За його словами, українські рятувальники допомагають людям на окупованому Росією східному березі Дніпра.

«Вивезти людей з окупованої частини Херсонщини дуже важко. Коли наші сили намагаються їх вивезти, по них здалеку стріляють окупанти», — зазначив Зеленський.

Він додав, що через підтоплення загинули люди і тварини.

«З дахів затоплених будинків люди бачать, як пливуть утопленики. Всіх наслідків ми не побачимо, поки вода не стече трохи через кілька днів», — сказав президент.

У середу ввечері Зеленський заявив, що неможливо знати, скільки людей на окупованих Росією територіях «можуть загинути без порятунку, без питної води, без їжі, без медичної допомоги». Він благав про допомогу міжнародні організації з надання допомоги, а в четвер сам відвідав затоплені райони.

Каховська дамба, яка вище за течією від Херсона, була зруйнована у вівторок, випустивши руйнівні повені в регіон. Губернатор області заявив, що близько 600 квадратних кілометрів Херсонщини перебуває під водою, причому більша частина знаходиться на окупованому Росією березі річки.

Призначений Росією мер міста Нова Каховка заявив, що там загинули п’ятеро людей, а місцеві ЗМІ повідомляють про три смерті. Очікується, що кількість загиблих зросте в міру спаду води. В Україні заявили про понад 40 тисяч постраждалих, а також попередили про екологічну катастрофу.

«Окупанти просто кинули людей у цих жахливих умовах, — сказав Зеленський. — Без порятунку, без води, просто на дахах у затоплених населених пунктах. І це черговий свідомий злочин Росії: після того, як держава-терорист спричинила катастрофу, вона ще й максимізує збитки від неї».