13 Травня, 2024

Україна розпочала процес легалізації медичного канабісу

Народні депутати України проголосували за легалізацію медичного канабісу, щоб допомогти пораненим через війну подолати фізичні та психічні травми, пише Telegraph.

Законопроект про дозвіл використання марихуани в медичних цілях пройшов перше читання в четвер, коли 268 із 344 законодавців підтримали його. Тепер він має пройти друге читання у парламенті, перш ніж його відправлять Володимиру Зеленському для підписання.

Переважна підтримка канабісу в медичних цілях знаменує зміну ставлення до цієї контрольованої речовини після того, як Росія вторглася в Україну.

У 2021 році цей же законопроект був легко провалений. Зараз марихуана розглядається як ефективна альтернатива іншим лікам, що відпускаються за рецептом, для лікування тисяч солдатів і цивільних осіб, фізично та психічно постраждалих від війни.

«Ветерани та поранені вживають марихуану, і законодавча влада хоче, щоб її використання було легалізовано», — сказав Тимофій Милованов, керівник Київської школи економіки та радник Зеленського.

Прихильники легалізації марихуани для медичного використання стверджують, що вона може полегшити біль і посттравматичний стресовий розлад, і часто є більш безпечною, ніж опіоїди, що відпускаються за рецептом. Зеленський підтримав легалізацію марихуани для медичного використання, і напередодні голосування кілька відомих українців також висловили свою підтримку.

На своїй сторінці у Facebook телеведуча Яніна Соколова опублікувала фотографію українського військового, який лежить на лікарняному ліжку після поранення російською міною в червні. Його ліву ногу частково відірвало вибухом, і йому довелося ампутувати решту кінцівки.

«Він відчуває біль 24/7. Страшенний біль, — розповіла Соколова. — Я можу назвати десятки груп пацієнтів з різними хворобливими симптомами. Їм усім зараз потрібна медична марихуана».