14 Травня, 2024

В Україну надійшли понад 500 Tesla Powerwall: що це за прилади і чому вони важливі

Після місяців нищівних російських ракетних атак на критично важливу інфраструктуру, енергетичний потенціал України було збільшено завдяки сотням систем Tesla Powerwall 2, поставлених засновником SpaceX Ілоном Маском, Direct Relief та іншими партнерами.

«Це Tesla Powerwall, 508 потужних електростанцій і гігантські павербанки, які будуть заряджати енергією школи, лікарні та дитсадки по всій Україні, — зазначив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у відео подяки учасникам проекту. — Для одних це можливість вчитися, для інших — набратися сил і знань, врятувати життя і прожити життя. Дякую».

Powerwall 2 — це перезаряджуваний літій-іонний акумулятор ємністю 13,5 кВт/год, який забезпечує живлення під час пікових навантажень, відключень і вночі. PW2 може отримувати сонячну енергію або підзаряджатися від мережі в непікові години та може бути об’єднаний у кластери до десяти одиниць для максимального збільшення потужності.

Кожен із блоків PW2 супроводжується системою Backup Gateway 2, яка забезпечує керування енергією та моніторинг сонячного власного споживання, контроль на основі часу та резервне копіювання. Це означає, що збої в електромережі виявляються автоматично, і забезпечується плавний перехід до резервного живлення.

Вони будуть особливо цінними у зимовому сезоні, після минулорічного збою багатьох життєво важливих послуг у холодні місяці через російські удари. Згідно з квітневим звітом Програми розвитку ООН і Світового банку, атаки завдали збитків на суму понад 10 мільярдів доларів і залишили понад 12 мільйонів людей без електрики або з обмеженнями, а також порушили системи водопостачання та опалення.

Враховуючи високу роздрібну ринкову ціну блоків Tesla за кордоном — приблизно 16 000 доларів у США за один набір Powerwall і Gateway — їх надання також допоможе зменшити фінансовий тиск на органи влади, які працюють над підтримкою критичної та соціальної інфраструктури в країні.