14 Травня, 2024

У США стартувала остання ракета-носій Antares, створена за участі України

Остання ракета Antares, побудована з компонентів, виготовлених в Україні, була піднята вчора ввечері з острова Уоллопс, штат Вірджинія, ознаменувавши завершення успішної польотної програми та відновлення тиску на Northrop Grumman і Firefly щодо розробки її заміни. Про це пише Tech Crunch.

Ракета Antares-230+ перевозить понад 8200 фунтів обладнання та наукових експериментів для екіпажу астронавтів на Міжнародній космічній станції. Це знаменує собою 19-ту місію з поповнення вантажів, яку здійснює Northrop Grumman від імені NASA. Очікується, що космічний корабель Cygnus, який перевозить припаси, прибуде на станцію рано вранці в п’ятницю. Астронавти завантажать його сміттям; як тільки він відлетить від МКС, він повернеться на Землю і згорить в атмосфері.

Northrop використовує свою ракету серії Antares-230+ для польотів у місії поповнення вантажів на Міжнародній космічній станції з 2019 року в рамках багатомільярдного контракту NASA на надання послуг комерційного поповнення CRS-2.

Ключові компоненти ракети-носія Antares-230+ виробляються в Україні та Росії: перший ступінь виготовляють українські підприємства «Південне» та «Південмаш», а два двигуни ракети-носника РД-181 — російська фірма «Енергомаш». Через повномасштабну російську війну проти України, майбутнє Antares-230+ стало невизначеним.

Майже через шість місяців після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році компанія Northrop оголосила, що співпрацюватиме з техаською Firefly Space (одним з її засновників є українець) для розробки нового першого ступеня та двигунів для ракети-носія Antares. У той час Northrop заявила, що Antares-300, повністю виготовлений у США, буде готовий до польоту у 2025 році.