18 Травня, 2024

Сполучені Штати виділять до $522 млн для енергосистеми України

Україна та США підписали Меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким Київ отримає до 522 мільйонів доларів на посилення стійкості української енергосистеми, повідомили в Посольстві США в Україні. Про це пише Reuters.

Україна отримає 422 мільйони доларів нової енергетичної допомоги, а ще 100 мільйонів доларів будуть залежати від впровадження певних заходів, включаючи реформи, йдеться в заяві посольства, опублікованій у неділю.

Однією з цілей є допомога Україні у відновленні критично важливої інфраструктури після російських повітряних атак на електростанції та трансформатори, через які минулої зими мільйони людей часом залишалися без світла.

Відтоді Україна провела масштабні ремонтні роботи, але офіційні особи попередили про нові можливі атаки цієї зими, а минулого тижня Росія вже завдала ударів по енергетичним об’єктам по всій Україні.

Меморандум також має на меті допомогти Україні працювати над реформуванням енергетичного сектору та його переходом після війни з Росією до низьковуглецевої конкурентоспроможної енергетичної економіки, інтегрованої з Європейським Союзом, повідомили в Посольстві США.

Посольство оголосило про Меморандум після візиту до США минулого тижня президента України Володимира Зеленського.