18 Травня, 2024

Кінець фінансового року в США ставить під питання долі учасників Uniting for Ukraine

Наприкінці цього тижня відбудеться один великий та важливий дедлайн, який може вплинути на долю українських біженців у Сполучених Штатах, нагадує Alaska’s News Source.

Якщо Конгрес не відновить фінансування програми Uniting for Ukraine, люди, які приїдуть після 30 вересня, більше не отримуватимуть пільг, які раніше отримували українці, щоб адаптуватися та протриматися на новому місці.

Державний координатор у справах біженців Ісса Спатрісано, яка працює з Католицькою соціальною службою, сказала, що пільги включають такі речі, як ведення справ, допомога з житлом і працевлаштуванням, а також Medicaid і талони на харчування.

«Є велика стурбованість щодо того, що станеться в найближчі кілька днів щодо нових біженців, які можуть приїхати в жовтні, — сказала Спатрісано. — Вони все ще можуть прибути через програму Uniting for Ukraine, але будуть без будь-яких додаткових пільг чи додаткової підтримки. Піклування про них тоді просто буде на плечах їхніх спонсорів, тому це сильно відрізнялося б від того, як система працювала протягом останніх двох років».

Більше хвилювання для українців, які вже перебувають у країні, полягає в тому, як довго вони зможуть залишитися. Наразі програма Uniting for Ukraine обмежена лише двома роками. Ситуація викликає стрес у людей, які не знають, що принесе майбутнє, а також у роботодавців, які хотіли б, щоб українські працівники залишилися.

Спатрісано не вірить, що адміністрація Байдена змусить українців повернутися до своєї країни, поки йде війна, і впевнена, що все врешті-решт вирішиться. Вона сподівається, що це станеться швидше, ніж пізніше, щоб полегшити стрес, який відчувають багато українців через невизначене майбутнє.