Катар допомагає повернути додому українських дітей, депортованих до РФ
Війна Останні новини Світ Тікер Україна

Катар допомагає повернути додому українських дітей, депортованих до РФ

Катар допомагає українським дітям повернутися додому з Росії в рамках нової системи, яку запровадила арабська держава Перської затоки. Система працює для репатріації тисяч дітей, яких було незаконно депортовано на територію Росії після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення у лютому минулого року, пише Fox News.

Катар місяцями проводив таємні переговори як з Москвою, так і з Києвом, оскільки, за даними Уряду України, щонайменше 20 000 дітей були незаконно депортовані до Росії або на тимчасово окуповану Росією територію України без згоди їхніх сімей або опікунів.

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, підтвердив Fox News роль Катару, але сказав, що не може уточнити подробиць.

«Станом на сьогодні не всі діти в Україні. Тривають складні процеси повернення, — сказав Лубінець. — Так, Держава Катар до цього причетна. Але потрібно дочекатися, поки всі діти будуть в Україні. Тільки тоді будуть коментарі».

У понеділок Міністерство закордонних справ Катару оголосило про успішний процес возз’єднання деяких українських дітей зі своїми сім’ями. Доктор Маджед Аль-Ансарі, речник Міністерства закордонних справ Катару, сказав в інтерв’ю Fox News, що Катар «не зупиниться» і «сподівається, що більше дітей возз’єднаються зі своїми родинами якомога швидше».

«Перші дискусії, безумовно, були досить складними, — сказав Аль-Ансарі. — Інформації не вистачало, але поступово ми підійшли до того кроку, де відбувається возз’єднання цих дітей».

Аль-Ансарі розповів, що дітей повертали в Україну через Естонію та інші країни Східної Європи. Він додав, що 7-річний український хлопчик возз’єднався зі своєю бабусею в посольстві Катару в Москві минулого тижня, зазначивши, що дитина повернулася в Україну в понеділок через Естонію. Ще троє дітей — хлопчики 2 і 9 років, дівчинка 17 років, теж повертаються. Очікується, що ще одну 9-річну дівчинку та дівчинку-підлітка передадуть катарським дипломатам пізніше цього тижня.