14 Травня, 2024

Російська атака пошкодила унікальний музей Одеси в ніч на його 124-річчя

Голова Одеської ОДА повідомив, що в результаті російської повітряної атаки на Одесу пізно ввечері в неділю було щонайменше п’ятеро людей поранено, підпалені вантажівки з зерном і пошкоджено одну з головних художніх галерей міста. Про це пише TVP World.

«6 листопада Одеському національному художньому музею виповнюється 124 роки, — повідомив у Telegram губернатор Одеської області Олег Кіпер. — Саме в ніч на 6 листопада російські нікчеми „привітали“ нашу архітектурну пам’ятку ракетою, що влучила поруч».

За його словами, пошкоджено стіни будівлі, вибито вікна та скло.

Кіпер зазначив, що над містом було знищено 15 російських безпілотників. Постраждали кілька багатоповерхових житлових будинків, загорілися склади та вантажівки з зерном, яке було оперативно ліквідовано.

«Ракетний удар прийшовся по середмістю, це район, який віднесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, безпосередньо поруч Художній музей, який сьогодні іменинник, йому виповнюється 124 роки. Росіяни ще раз підтвердили, наскільки вони терористична держава, яка не має загального розуміння про цінності», — заявила керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

В Одеському національному художньому музеї до 2022 року зберігалося понад 10 тисяч творів мистецтва, у тому числі картини найвідоміших українських та російських художників кінця ХІХ — початку ХХ ст. На вулиці біля музею від нападу утворилася яма глибиною кілька метрів. Кіпер сказав, що з усіх 8 постраждалих по всьому місту 5 були госпіталізовані, а 3 отримали допомогу на місці.

Кіпер також повідомив, що Одеська обласна державна адміністрація спільно з музеєм і ГО «Museum for change» заздалегідь евакуйовували більшу частину колекції, решта знаходиться в сховищі, а картини, які зараз виставлені, не постраждали.