15 Травня, 2024

«Українці зробили те, що вважалося неможливим»: Блінкен підбив підсумки року

Український народ протистоїть одній із найбільших армій світу, і Сполучені Штати продовжуватимуть згуртовувати країни світу, щоб допомогти Україні в цій боротьбі та у її майбутньому відновленні.

Про це під час підсумкової пресконференції заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє кореспондент Ukrinform.

«Ми продовжимо об’єднувати країни в усьому світі для підтримки свободи й незалежності України, щоби гарантувати, що агресія РФ залишатиметься стратегічним провалом», — сказав він.

Він додав, що Путіну вже не вдалося досягти своєї головної мети в Україні: стерти її з карти світу і приєднати до Росії.

«Це був важкий рік на полі бою, але, знову ж, українці зробили те, що ніхто не уявляв можливим», — сказав Блінкен.

Блінкен зазначив, що Україна протистоїть одній із найбільших армій світу, не поступаючись жодною територією, попри численні наступи Росії. Українці відкинули російський флот в Чорному морі та відкрили коридор для експорту зерна та інших продуктів у світ.

«Росія ослабла в військовому, економічному, дипломатичному плані», — сказав він.

Блінкен також високо оцінив рішення Європейського Союзу почати переговори про вступ з Україною. І нагадав про внесок Японії, Південної Кореї, Австралії та інших країн Індо-Тихоокеанського регіону, які надали значну військову та гуманітарну допомогу та підтримку у відновленні енергомережі України.

Голова Держдепартаменту сказав, що постійна підтримка Америки має вирішальне значення для того, щоб хоробрим військовим і громадянам України вдалося продовжити боротьбу, забезпечити, щоб війна Росії залишалася стратегічною невдачею, і щоб продовжувати допомагати Україні рухатися до того, щоб міцно стояти на власних ногах у військовому плані, економічно і демократично.