14 Травня, 2024

НАТО підписало контракт на $1,2 млрд на снаряди для України та союзників

У вівторок НАТО підписало контракт на суму 1,2 мільярда доларів США на виготовлення десятків тисяч артилерійських снарядів для поповнення запасів країн-членів альянсу, чиї арсенали зменшуються, поки вони постачають Україні боєприпаси, пише Fox News.

Контракт дозволить придбати 220 000 артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів, які є найбільш затребуваними, за даними агентства НАТО з підтримки та закупівель. Це дозволить союзникам поповнити свої арсенали та забезпечити Україну більшою кількістю боєприпасів.

«Це важливо для захисту нашої власної території, для нарощування власних запасів, а також для продовження підтримки України, — сказав журналістам генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. – Ми не можемо допустити, щоб президент Путін переміг в Україні. Це було б трагедією для українців і небезпекою для всіх нас».

Минулого літа Україна витрачала від 4000 до 7000 артилерійських снарядів щодня, тоді як Росія, за оцінками Європейського Союзу, витрачала понад 20 000 снарядів щодня.

Російська збройна промисловість значно переважає українську, і Києву потрібна допомога, щоб зрівнятися з вогневою потужністю Москви.

Але снаряди не прибудуть швидко — виготовлення та постачання замовлень займає від 24 до 36 місяців, заявили в агентстві НАТО.

Плани Європейського Союзу виготовити 1 мільйон артилерійських снарядів для України не виконані, досягнуто лише близько третини цілі. Високопоставлені чиновники ЄС заявили, що тепер очікують, що до кінця 2024 року європейська оборонна промисловість вироблятиме близько мільйона снарядів щорічно.