19 Травня, 2024

«В’язниця, а не Кремль»: у Гаазі провели акцію до дня «інавгурації» Путіна. Відео

Кілька десятків протестувальників зібралися біля Палацу миру в Гаазі, щоб протестувати проти “інавгурації” Володимира Путіна та закликати, щоб він постав перед судом, розповідає Jerusalem Post.

Протестувальники, багато з яких прибули з Німеччини з гігантським карнавалом, на якому була зображена карикатура на Путіна із закривавленими руками в смугастій тюремній формі, обтяженого гирею і ланцюгом, тримали українські прапори та плакати з написом «Путіна в Гаагу».

«Нам потрібно підвищити обізнаність про злочини Путіна на міжнародному рівні, він повинен бути притягнутий до відповідальності», — сказала Діна Мусіна, яка працює в берлінській неурядовій організації, що підтримує російських ув’язнених.

Нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ України закликали не визнавати Володимира Путіна демократично обраним і легітимним президентом Росії.

Увечері 6 травня речник Держдепу США Метью Міллер на брифінгу повідомив, що жоден представник США не відвідає “інавгурацію” Володимира Путіна. Проте він додав, що Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, попри те, що вибори не були вільними та чесними.

Також юридичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) під час засідання 15 квітня не визнав легітимність керівника Росії Володимира Путіна, уточнює Суспільне.

Розташований за кілька кілометрів на схід від Палацу миру у Гаазі Міжнародний кримінальний суд (МКС) має непогашений ордер на арешт Путіна.

У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт Путіна та російську дитячу уповноважену Марію Львову-Бєлову за звинуваченнями у воєнних злочинах, пов’язаних із викраденням українських дітей.

Росія каже, що ордер проти Путіна є безглуздою спробою Заходу забруднити репутацію Росії, і заперечує будь-які воєнні злочини в Україні.