16 Травня, 2024

Байден просить Конгрес виділити ще понад $6 млрд на підтримку України

Президент Джо Байден просить Конгрес виділити понад 6 мільярдів доларів на підтримку України в наступному фінансовому році, поки Росія продовжує атаки, пише USA Today.

Загальна сума прямої допомоги Україні становить приблизно 1 мільярд доларів США і включає 753 мільйони доларів США на допомогу в сфері кібербезпеки, дезінформації та нових потреб. Це на додаток до запропонованих витрат на зміцнення НАТО та протидію військовій агресії Росії.

Прохання Байдена надійшло як частина його річного бюджету та підкреслює зобов’язання його адміністрації підтримувати Україну скільки буде потрібно. Президент США наголосив на цьому у своїй промові про стан країни в лютому та під час візиту до Києва для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Минулого року Конгрес схвалив підтримку Україні на суму понад 113 мільярдів доларів на військову та гуманітарну допомогу, яка включала передачу танків, боєприпасів і сучасної зброї. Витрати триватимуть до кінця поточного фінансового року, і Конгрес має зробити новий розподіл.

Відтоді, як Росія напала на Україну, Конгрес неодноразово схвалював додаткові бюджетні запити на додаткову допомогу. Він міг би зробити те саме протягом наступного року, незалежно від того, що він спочатку виділив для України.

«Україна не просить військової присутності (США), — сказала пані посол України Оксана Маркарова. — Ми можемо боротися самі. Ми самі будемо захищати свій дім. Але ми просимо всіх підтримати нас у цій боротьбі».

Маркарова сказала в інтерв’ю USA TODAY, яке відбулося перед випуском бюджету Байдена, що Україна готова надавати детальну звітність про те, як витрачаються американські гроші.