20 000 українських біженців ризикують втратити дозвіл на перебування у США

20 000 українських біженців ризикують втратити дозвіл на перебування у США

Адміністрація Байдена заявила, що працює над виправленням ситуації, але поки що не випустила офіційного керівництва про те, що мають робити українці. Про це повідомляє ABC10.

Коли у квітні минулого року офіційні особи США на американо-мексиканському кордоні проштампували українські паспорти Марії та її дочки та дали їм дозвіл залишитися на рік, вона розраховувала, що повернеться додому за кілька місяців. Тепер, коли рік майже минув, а війна все ще вирує, їхній дозвіл на перебування в США, відомий як гуманітарний пароль, спливає 23 квітня.

За даними агентств із розселення, 46-річна жінка та її дочка, якій зараз 13 років, входять до числа 20 000 українців, які перебувають в аналогічній ситуації. Більшість прибула до Сполучених Штатів на південний кордон після втечі до Мексики, де було простіше та швидше отримати візу для в’їзду до країни у перші місяці після вторгнення Росії до України.

Адміністрація Байдена заявила, що працює над виправленням, але поки що не випустила офіційного керівництва про те, що мають робити українці.

Кріш О’Мара Віньяраджа, генеральний директор Лютеранської служби імміграції та біженців, сказав, що люди намагаються зрозуміти, що робити. Одним із варіантів було б подати заяву про надання притулку, але війна не обов’язково дає право на це. За його словами, дехто з українців розглядає можливість повернення на прикордонні переходи США, куди вони в’їхали, щоб попросити про продовження терміну, але це залишає рішення за директором пункту. За словами захисників, подорожувати також може бути дорого та потребує вільного часу.

Родина Марії працює з адвокатом, який порадив їм дочекатися вказівок уряду. Якщо цього не станеться, вони планують вирушити до аеропорту та звернутися за допомогою до співробітників митниці та прикордонної служби. Наразі Марія намагається зберігати надію, але не витримує, коли її дочка запитує, що станеться далі.

«Я почуваюся розгублено та безнадійно, — сказала Марія тремтячим голосом. — Як мати, я маю бути в змозі відповісти своїй дитині, що з нею все буде добре і що вона буде в безпеці».