США оголосили про найбільший в історії пакет допомоги Україні на $6 млрд

США оголосили про найбільший в історії пакет допомоги Україні на $6 млрд

США офіційно оголосили — і це вдень підтвердив голова Пентагону Ллойд Остін — найбільший в історії пакет військової допомоги Україні, підписавши контракти на зброю та обладнання на 6 мільярдів доларів для Збройних сил, розповідає Politico.

Пакет, який був завершений і оголошений в п’ятницю, охоплюватиме фінансування Україні в розмірі 61 мільярда доларів, підписане президентом Джо Байденом у середу. За словами двох офіційних осіб і третьої особи, знайомої з планом, це включатиме боєприпаси ППО Patriot, артилерійські боєприпаси, безпілотники, зброю для боротьби з дронами та ракети класу «повітря-повітря», які будуть встановлені на винищувачах.

Частина з цього обладнання, яке також включає боєприпаси для високомобільних ракетно-артилерійських систем і національних передових зенітно-ракетних систем, ймовірно, прибуде в Україну через кілька років, оскільки гроші виділяються в рамках Ініціативи сприяння безпеці України. Згідно з USAI, Пентагон укладає контракти з американськими оборонними фірмами на створення нового обладнання для України, а не на використання поточних запасів США.

Голова Департаменту оборони Ллойд Остін оголосив про нову допомогу під час віртуальної зустрічі в п’ятницю понад 50 країн, які входять до Контактної групи з питань оборони України, відомої, як формат Рамштайн. Це стало великим поштовхом після того, як США були змушені з’являтися на щомісячні збори з порожніми руками протягом місяців, поки фінансування було припинено в Конгресі.

Пакет, який доповнюється до 1 мільярда доларів негайної допомоги, оголошеної Вашингтоном у середу, надійшов у той час, коли російські війська перевершують Київ у озброєнні та особовому складі, оскільки російська військова промисловість працює на повну потужність. Москва випускає 10 артилерійських снарядів на кожен український снаряд, оскільки запаси у Києва скорочуються.

«Росіяни працюють в три зміни на день 24/7 у своїй оборонній промисловості, — заявив у середу начальник відділу закупівель Пентагону Вільям Лаплант. — Вони від 6 до 7 відсотків свого ВВП витрачають на армію, а ми — близько 3,2 відсотка».

Але після того, як у середу було оголошено пакет допомоги на 1 мільярд доларів, «буквально зараз є літаки, які з обладнанням летять до України», — додав він.