19 Травня, 2024

Чи можуть українці отримувати грошову допомогу в США після re-parole за програмою U4U?

Якщо Служба громадянства та імміграції США (USCIS) задовольнить клопотання українця про повторне отримання гуманітарного пароля за програмою Uniting for Ukraine, чи зможе ця людина отримувати, як і раніше, пільги? Наприклад, це пільги від Office of Refugee Resettlement на отримання грошової та медичної допомоги.

Нагадаємо, що на UA Diaspora є спеціальна рубрика Uniting for Ukraine: у ній ви знайдете корисну інформацію щодо програми.

Так, певні громадяни України та члени їхніх сімей мають право на пільги та послуги для біженців від Office of Refugee Resettlement, якщо вони законно в’їхали у США за гуманітарним паролем у період з 24 лютого 2022 року по 30 вересня 2023 року.

Українські громадяни, які прибули не в цей період, можуть не мати такого права навіть у тому випадку, якщо вони отримали гуманітарний пароль або повторний гуманітарний пароль в рамках програми Uniting for Ukraine.

Наступні категорії родичів громадян України, які отримали пароль, мають право на допомогу біженцям та послуги від ORR, навіть якщо вони отримали пароль у США після 30 вересня 2023 року:

  • чоловік/дружина або діти громадянина України, який в’їхав до США за паролем з 24 лютого 2022 року по 30 вересня 2023 року та має право на пільги ORR;
  • батьки, законні опікуни або відповідальні особи, що піклуються про неповнолітню дитину без супроводу дорослих з України, яка має право на пільги та послуги від ORR та в’їхала до США за паролем в період з 24 лютого 2022 року по 30 вересня 2023 року.

Громадяни України та їхні найближчі родичі, які відповідають цим вимогам, зберігають право на пільги, якщо їхній гуманітарний пароль не було припинено.

Громадяни України, які мають інший імміграційний статус або категорію, що відповідає вимогам ORR, наприклад, біженець або шукач притулку, мають право на отримання пільг і послуг для біженців ORR у стандартному порядку. Їм не потрібно було в’їжджати до країни протягом певних часових рамок, а їхній імміграційний статус або категорія не впливає на тривалість їхнього права на отримання допомоги.