19 Травня, 2024

У Білому домі розповіли, чи насправді РФ планує використати ядерну зброю

Попри агресивну та безрозсудну риторику Росії, США не бачать ознак того, що країна-агресор готується застосувати ядерну зброю, заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі. Про це пише The New Voice of Ukraine.

«Якщо Путін і російські чиновники стурбовані тим, що їхні війська в Україні можуть бути вражені зброєю, виробленою в інших країнах, найпростіший спосіб уникнути цього — просто вивести свої війська», — зазначив Кірбі.

Погрози Росії є «безрозсудним і безвідповідальним поводженням» з ядерним арсеналом, сказав Кірбі, додавши, що США продовжують стежити за ситуацією.

«Я можу вам сказати, що поки що ми не бачили нічого, навіть з безрозсудною риторикою, що змусило б нас змінити нашу позицію стратегічного стримування», — сказав Кірбі.

Вашингтон не бачить жодних ознак можливого застосування Росією ядерної зброї на території України, заявив водночас речник Держдепартаменту США Меттью Міллер.

«Ядерна риторика Росії була безрозсудною та безвідповідальною протягом усього конфлікту, — сказав він. — Однак ми не побачили ні підстав для коригування нашої власної ядерної позиції у відповідь на ці заяви, ні ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю в Україні».

Російський диктатор Володимир Путін доручив Генштабу підготуватися до навчань із застосування тактичної ядерної зброї, повідомило 6 травня Міноборони Росії.

Тактичні ядерні навчання є відповіддю Росії на заяви Заходу про готовність направити війська в Україну, заявив речник Кремля Дмитро Пєсков, який зокрема назвав президента Франції Емманюеля Макрона, представників Великої Британії та лідера Палати представників Демократичної партії США Хакіма Джеффріса.

Українська розвідка збирає інформацію про заплановані на території Росії тактичні ядерні навчання, повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.