Трагедія ЧАЕС: 38 річниця найбільшої у світі техногенної катастрофи

Трагедія ЧАЕС: 38 річниця найбільшої у світі техногенної катастрофи

У п’ятницю, 26 квітня, світ відзначає 38-му річницю найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. 26 квітня 1986 року о 01:23 на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС прогримів потужний хімічний вибух, який знищив частину реакторної установки та машинного залу, нагадує Ukrinform.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах 3-го енергоблоку. Вогнеборці ліквідовували вогонь до 5:00. Однак повністю ліквідувати пожежу всередині 4-го блоку вдалося лише 10 травня, після того, як вигоріла більша частина графіту.

Внаслідок катастрофи утворилася радіоактивна хмара, яка охопила території сучасних України, Білорусі та Росії, а також території багатьох європейських країн, зокрема Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви та Латвії. Згідно з Міжнародною шкалою ядерних подій (INES), аварія була класифікована як 7 рівень, який є найвищим.

З самого початку Москва та керівництво УРСР приховували від населення факт великої аварії, а про наслідки катастрофи не попереджали. Першою про підвищення рівня радіації повідомила Швеція. Тільки 28 квітня в СРСР з’явилося перше офіційне повідомлення.

У перші дні після аварії було евакуйовано населення 10-кілометрової зони до розширення зони евакуації до 30-кілометрового периметра. Радіоактивного забруднення в Україні зазнали 2293 населені пункти, в яких проживало понад 2,6 млн осіб. Внаслідок аварії з сільськогосподарського обігу виведено понад 5 млн га землі.

Щоб запобігти подальшому поширенню радіації, наприкінці 1986 року постраждалий реактор накрили спеціальним саркофагом. За експертними оцінками, під ним залишилося близько 95% ядерного палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин у залишках зруйнованої будівлі. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу на Чорнобильській АЕС було припинено. Разом з тим об’єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступово занепадав.

Україна звернулася до міжнародної спільноти з проханням провести конкурс проєктів трансформації об’єкта «Укриття». У 2004 році було проведено тендер на проєктування та будівництво нового саркофага «Новий безпечний конфайнмент». 29 листопада 2016 року над об’єктом «Укриття» встановили його Арку.

На початку 2022 року Чорнобильська АЕС опинилася під російською окупацією. Окупанти захопили територію ЧАЕС, розташовану поблизу кордону з Білоруссю, на 1-й день повномасштабного вторгнення, 24 лютого. Вони захопили українських військових, які дислокувалися в цьому районі, і взяли в заручники цивільний персонал станції. Окупанти залишалися в Чорнобильській зоні п’ять тижнів. В результаті їхніх дій АЕС кілька разів залишалася без електропостачання, необхідного для охолодження ВЯП. У цей момент світ знову опинився на порозі чергової великої катастрофи.

Після звільнення ЧАЕС були зафіксовані численні випадки руйнування та розбирання обладнання. Жоден об’єкт не залишився цілим, меблі поламані, комп’ютери та оргтехніка пограбовані або розбиті. Крім того, окупанти вивели з ладу АСУ, яка включає 39 датчиків вимірювання гамма-випромінювання. За даними Державного агентства з управління зоною відчуження, збитки зони та розташованих там підприємств становлять понад 100 млн євро.

Тим часом під російською окупацією залишається Запорізька АЕС, яку окупанти використовують як військову базу. Вони замінували периметр АЕС і продовжують зберігати важку техніку та боєприпаси в машинних залах, а озброєння — на дахах енергоблоків. АЕС пережила вісім відключень. На станції спостерігаються руйнівні процеси та деградація обладнання через відсутність ремонту в умовах постійних перебоїв з електропостачанням, підвищеного рівня пожежної загрози, систематичних порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки.