Українське місто надало лідеру більшості в Сенаті США звання «Почесного громадянина»

Українське місто надало лідеру більшості в Сенаті США звання «Почесного громадянина»

В місті Чортків, що на Тернопільщині, надали звання «Почесного громадянина міста» американському політику, демократу, старшому сенатору США від штату Нью-Йорк, лідеру більшості в Сенаті Чаку Шумеру. Про це повідомила Чортківська міська рада і пише Zaxid.net.

За рішення депутати міськради проголосували майже одноголосно, аргументуючи його тим, що Шумер має чортківське коріння. Так, дід Чака Шумера, Яків, був вихідцем із Чорткова.

«Це знак подяки політику за його особисті зусилля у вирішенні американської влади надати чергову важливу допомогу Україні у боротьбі проти нашого ворога. Дідо Чака Шумера народився в Чорткові і в нього тут була велика родина. Він прожив довгих 93 роки і побачив як його онук став шановною людиною та відомим на весь світ політиком. Це стало можливо завдяки тому, що свого часу Шумер-старший емігрував з України до США. Вся його сім’я, що залишилася на батьківщині, загинула під час Голокосту», — зазначили в мерії.

Чак Шумер народився 23 листопада 1950 року в Мідвуді, Бруклін, у сім’ї Сельми та Авраама Шумера. Його батько займався бізнесом, а мати була домогосподаркою. Він і його сім’я є євреями, і він доводиться троюрідним братом комедійної американської актриси Емі Шумер. Вікіпедія підтверджує, що його предки походили з міста Чортків, Галичина, на території сучасної Західної України.

Чортків розташований у південній частині Західного Поділля, на стику між геоприродною зоною Тернопільське плато на півночі та Дністровським каньйоном на півдні. Місто розляглося в глибокій улоговині широкого каньйону річки Серет (ліва притока Дністра), за 76 км від обласного центру. Назва походить від антропоніма Ча(о)ртковича. Тобто, це був рід або піддані Чортковича, які поселилися у цій місцині.

На початку радянської окупації місто мало назву Чертков. 9 серпня 1944 йому назва була змінена на сучасну. 4 вересня 2022 року Чортків відзначив 500 років із моменту отримання статусу містечка.