19 Травня, 2024

Путін наказав провести ядерні навчання у відповідь на «погрози Заходу»

Президент Володимир Путін наказав російським військам відпрацювати розгортання тактичної ядерної зброї в рамках військових навчань у відповідь на те, що він назвав «погрозами» з боку Заходу. Про це повідомляє CNN.

Після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році Путін неодноразово висловлював завуальовані погрози застосувати тактичну ядерну зброю проти Заходу, але в понеділок Росія вперше публічно оголосила про проведення навчань.

«Під час навчань буде проведено комплекс заходів з відпрацювання питань підготовки та застосування нестратегічної ядерної зброї», — заявили в міністерстві оборони РФ.

Нестратегічна, або «тактична», ядерна зброя може бути використана в умовах бойових дій, оскільки вона має меншу потужність, ніж стратегічна ядерна зброя, яка здатна зрівняти з землею цілі міста. Міністерство оборони Росії заявило, що навчання були призначені після «провокаційних заяв і погроз» західних офіційних осіб на адресу Росії, які, за словами речника Кремля Дмитра Пєскова, досягли «безпрецедентного рівня».

Президент Франції Емманюель Макрон минулого тижня підтвердив, що не виключає введення західних військ в Україну, оскільки він попередив про ризики, які Росія становить для європейської безпеки та інших країн поблизу своїх кордонів.

«Я нічого не виключаю, тому що ми маємо справу з тим, хто нічого не виключає, — сказав Макрон в інтерв’ю журналу The Economist. — У мене є чітка стратегічна мета: Росія не може перемогти в Україні. Якщо Росія переможе в Україні, в Європі не буде безпеки. Хто може вдавати, що Росія на цьому зупиниться?»

А під час візиту в Україну минулого тижня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Україна може використовувати зброю, яку постачає його країна, для ударів по цілях всередині Росії. Оголошення про проведення навчань також з’явилося невдовзі після того, як минулого місяця США ухвалили довгоочікуваний пакет допомоги, що дозволить Україні отримати вкрай необхідне обладнання та боєприпаси.

Росія має тенденцію піднімати ядерну загрозу, коли її вторгнення в Україну наштовхується на перешкоди або коли інші країни дають нові обіцянки про підтримку України. Після того, як наприкінці 2022 року Україна звільнила значну частину своєї території, Путін визнав, що війна «займе деякий час», і попередив про «зростаючу» загрозу ядерної війни.

У лютому минулого року Путін оголосив, що Росія призупинить участь у ключовому договорі зі Сполученими Штатами про скорочення ядерних озброєнь — останньому пакті, який регулює два найбільші ядерні арсенали світу. Путін заявив, що Росія не буде першою випробовувати ядерну зброю, але зробить це в разі випробування США. Після того, як Макрон заявив у лютому, що не можна виключати введення західних військ в Україну, Путін попередив, що «це дійсно загрожує конфліктом із застосуванням ядерної зброї, а отже, знищенням цивілізації».