19 Травня, 2024

Трамп має «мирний план» щодо України, але до виборів не розкриє: Telegraph

Як повідомляє видання The Telegraph, Дональд Трамп розглядає плани підштовхнути членів НАТО до збільшення витрат на оборону до 3 відсотків ВВП, якщо він виграє другий термін у Білому домі. Також стверджується, що у нього є «мирний план» для України, але зараз деталі обговорювати не стануть.

Колишній президент вважає, що країнам-членам слід запропонувати внести більший внесок у колективну оборону альянсу у світлі загроз з боку Росії та Китаю. Він також вважає, що правила бухгалтерського обліку мають бути змінені, щоб витрати на військову допомогу Україні не враховувалися під час розрахунку мети — політика, яка підштовхне кілька країн до зниження поточного цільового показника у 2 відсотки ВВП.

Джерело, близьке до Трампа, повідомило, що він розробив детальний план, як покласти кінець війні мирним шляхом, але план не буде оприлюднений до виборів.

«План є, але він не збирається обговорювати його з кабельними новинними мережами, тому що тоді втрачаються всі важелі впливу», — сказало джерело.

Замість цього він нібито зосередиться на простому повідомленні про те, що покладе кінець війні, намагаючись залучити на свій бік виборців США, які сподіваються на мир.

«Він хоче зупинити вбивства, — сказало джерело. — Це наклейка на бампері: Трамп зупинить вбивства».

В інтерв’ю журналу Time Magazine, опублікованому у вівторок, Трамп сказав, що його послання союзникам по НАТО свідчило: «Якщо ви не збираєтеся платити, тоді ви самі». Трамп заявив, що Європа «скористалася нами як у НАТО, так і щодо України».

«Якщо Європа не збирається платити, чому ми повинні? — сказав він. — Тому що вони зачеплені набагато сильніше. Між нами [і Росією] океан. Між ними — ні. Я збираюся спробувати допомогти Україні, але Європа теж повинна прийти і виконати свою роботу».

Представник передвиборчого штабу Джо Байдена заявив, що Трамп «погрожує кинути наших союзників, якщо на них нападуть, і дозволити Путіну робити все, що він хоче, що зробить американців менш убезпеченими».