19 Травня, 2024

Українські майстри встановили рекорд за кількістю розписаних писанок

У 30 квітня Міністерство культури та інформаційної політики спільно з ГО «Інститут культури України» провело Фестиваль української писанки в інноваційному парку UNIT.CITY. Святкування включало у себе розписування 800 писанок, що встановило новий рекорд для України, пише Rubryka.

На фестиваль зібралися майстри з різних регіонів України, які проводили майстер-класи з писанкарства для молоді. Розписані писанки були передані на передову за допомогою Міжнародного штабу допомоги українцям.

«Традиційна писанка була, є і буде. Як Національна спілка ми зробимо ще багато витворів, а також будемо навчати молодь — від дитсадків до студентських кіл», — наголосила майстриня-писанкарка, співавторка подання до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України «Українська писанка: традиція і мистецтво» Зоя Сташук.

Під час заходу Генеральна директорка Книги Світових Рекордів Ганна Крисюк оголосила встановлення Рекорду за наймасовішим розписуванням писанок майстрами з різних регіонів України.

«Протягом 5 годин 530 учасників створили 800 писанок. Рекорд України встановлено!» — сказала вона.

Під час фестивалю український шеф-кухар Євген Клопотенко провів майстер-клас, де показав, як зібрати пасхальний кошик. Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв також взяв участь у святкуванні.

«Напередодні Великодня нас об’єднала традиція писанкарства. Ми маємо знаходити світлі події, які нас згуртовують та додають життєвих сил для того, щоби ми могли боротися з ворогом, а також творити. Я дякую всім майстрам, які знаходять в собі натхнення і вкладають душу в це мистецтво. З вами ми впевнені, що традиція писанкарства не лише буде збережена, а передана майбутнім поколінням українців», — зауважив очільник міністерства.