«Я вдячний людям Америки»: Зеленський дав інтерв’ю Fox News про допомогу Україні

«Я вдячний людям Америки»: Зеленський дав інтерв’ю Fox News про допомогу Україні

Fox News ексклюзивно поспілкувався з президентом України Володимиром Зеленським у день, коли Конгрес і президент Байден підписали масштабний пакет зовнішньої допомоги США, з якого 61 мільярд доларів піде українським військовим у боротьбі з Росією — після того, як він був відкладений протягом шести місяців.

«Ми чекали півроку, — сказав він в англомовному інтерв’ю. — 61 мільярд доларів надії. Я вдячний людям Америки».

Зараз проблема полягає в тому, щоб доставити зброю військам в Україні, які мають менше озброєння, ніж росіяни, та втратили позиції перед ними за час очікування допомоги. Представники Пентагону заявили, що українські військові незабаром можуть отримати частину зброї з сусідньої Німеччини.

«Дай Боже, щоб ми отримали її якнайшвидше, — сказав Зеленський, — інакше вони (росіяни) нас відштовхнуть».

Зеленський бореться не лише проти Росії, а й за увагу. Він спостерігав, як США та інші союзники виступили на захист Ізраїлю, відбиваючи атаки з боку Ірану. Журналіст Fox News Грег Палкот запитав його, чи не ревнує він.

«Ми це бачили, — сказав він, — і тому, якщо західні країни хочуть бути справжніми союзниками… вони повинні продемонструвати те саме на нашій території».

Зеленський також стежить за американською політикою. Не лише за 112 республіканцями, які проголосували проти допомоги в Палаті представників, але й за тим, що 45-й президент Трамп може повернути собі Білий дім і зайняти більш жорстку позицію щодо України. Палкот запитав Зеленського, чи міг би він працювати з Трампом. Він відповів: «Звісно, звісно, ми будемо працювати зі США будь-яким способом, тому що це наш стратегічний партнер».

Оскільки в Україні зростають втрати не лише серед військових, а й серед мирного населення, Палкот запитав Зеленського, як він підтримує моральний дух у країні в ці важкі дні.

«Це для мене найскладніше питання, — відповів Зеленський. — Це запитання без справжньої відповіді».