18 Травня, 2024

CNN: США шпигували за Зеленським та іншими іноземними партнерами

Суворо секретні документи Пентагону, які витікли в Інтернет за останні тижні, відкрили рідкісне вікно в те, як США шпигують як за союзниками, так і за ворогами, пише CNN.

Ситуація глибоко обурила американських чиновників, які побоюються, що викриття можуть поставити під загрозу конфіденційні джерела та скомпрометувати важливі зовнішні відносини. Деякі з документів, які офіційні особи США вважають автентичними, викривають масштаби прослуховування США ключових союзників, включаючи Південну Корею, Ізраїль та Україну.

Інші розкривають ступінь проникнення США в російське Міністерство оборони та російську організацію найманців Вагнера, в основному через перехоплені комунікації та людські джерела, які тепер можуть бути відрізані або піддані небезпеці. Деякі розкривають ключові недоліки українського озброєння, протиповітряної оборони, розмірів і готовності батальйонів у критичний момент війни, коли українські сили готуються розпочати контрнаступ проти росіян.

Документи з’явилися в Інтернеті минулого місяця на платформі соціальних мереж Discord, згідно зі скріншотами публікацій, які переглянув CNN. Хоча шпигунство є невід’ємною частиною того, як розвідка США збирає інформацію в світі, дипломати з деяких країн сказали CNN, що було неприємно — і шкідливо для репутації США — бачити, що ця інформація оприлюднюється.

CNN переглянув 53 документи з витоку. Один показує, що США шпигували за Зеленським. Це «не дивно», сказав чиновник, близький до Зеленського, але додав, що українські чиновники глибоко розчаровані «зливом» інформації.

У звіті США, джерелом якого є сигнальна розвідка, йдеться, що Зеленський наприкінці лютого «запропонував завдати ударів по позиціях російської дислокації в Ростовській області Росії» за допомогою безпілотних літальних апаратів, оскільки Україна не має далекобійної зброї. Це може пояснити публічні коментарі США про те, що вони не хочуть надавати Україні ракетні системи великої дальності через побоювання, що Київ використає їх для ударів усередині Росії. Але Україна пообіцяла не використовувати для цього зброю, надану США.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що вважає оприлюднені документи неавтентичними, які не мають «нічого спільного з реальними планами України» і базуються на «великої кількості вигаданої інформації», поширеної Росією.