18 Травня, 2024

Україна відновлює експорт електроенергії після піврічної перерви

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна відновлює експорт електроенергії після шестимісячної перерви, враховуючи успіх ремонту, проведеного після повторних атак Росії. Про це пише Reuters.

У жовтні минулого року Україна припинила експорт електроенергії до Європейського Союзу — свого основного експортного ринку з початку війни — після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі.

«Найскладніша зима минула, — сказав Галущенко в повідомленні на сайті міністерства, зазначивши, що система працювала в штатному режимі майже два місяці. — Наступним кроком є відновлення експорту електроенергії, що дозволить нам залучити додаткові фінансові ресурси для необхідної реконструкції зруйнованої та пошкодженої електроенергетичної інфраструктури».

Галущенко, подякувавши інженерам і міжнародним партнерам за «титанічну роботу», яку вони виконали для ремонту системи, сказав, що підписав виконавчий документ, який дозволяє відновити експорт електроенергії, враховуючи надлишок внутрішнього постачання. Зараз Україні дозволено експортувати до ЄС максимум 400 мегават в будь-який момент.

«Експорт електроенергії буде продовжуватися за умови забезпечення споживачів України електроенергією — і може бути припинений, якщо ситуація зміниться», — сказав Галущенко.

Як повідомляє Українська Правда, НЕК «Укренерго» провела перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову на день постачання 11 квітня. На черзі — Польща і Словаччина.