18 Травня, 2024

Україна повернула додому 31 дитину, яку незаконно депортували до Росії

Керівник української рятувальної організації заявив у суботу, що організація повернула 31 дитину з Росії, куди діти були незаконно депортовані під час війни. Про це пише PBS.

9 квітня діти прибули до столиці України. Порятунок прокоментував для ЗМІ Микола Кулеба – він є виконавчим директором організації Save Ukraine і є уповноваженим президента з прав дитини.

Депортації українських дітей викликають занепокоєння після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Міжнародний кримінальний суд посилив тиск на Росію, коли 17 березня видав ордери на арешт президента Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, звинувативши їх у викраденні дітей з України.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста заявив, що контактував із Львовою-Бєловою, що стало першим міжнародним втручанням високого рівня з метою возз’єднання сімей з дітьми, які були примусово депортовані. Речник МКЧХ Джейсон Стразіузо сказав, що організація підтримує зв’язок із Львовою-Бєловою «відповідно до свого мандату щодо відновлення контактів між розлученими родинами та сприяння возз’єднанню, де це можливо».

Розслідування Associated Press виявило причетність Львової-Бєлової до викрадень і відкриту спробу віддати українських дітей на усиновлення в Росії. Львова-Бєлова заявила на неофіційному засіданні Ради Безпеки ООН у середу, що дітей забрали заради їхньої безпеки, а не викрали — твердження, яке широко відхиляється міжнародним співтовариством.

Точну кількість українських дітей, вивезених до Росії, визначити важко, а цифри з воюючих країн дуже відрізняються. У заяві, опублікованій у середу в Twitter посла України в ООН Сергія Кислиці, йдеться про те, що понад 19 500 дітей було вилучено зі своїх сімей або дитячих будинків і примусово депортовано.