20 Травня, 2024

Витік військових документів Пентагону міг початися в чаті геймерів

Великий витік секретних документів США з деталями, починаючи від протиповітряної оборони України і закінчуючи зростаючою близькістю між ОАЕ та Росією, можливо, почався в чаті на платформі соціальних мереж, популярній серед геймерів. Про це пише AOL.

На платформі Discord дискусія спочатку була створена для обговорення низки тем, пов’язаних із війною в Україні, повідомляє Associated Press. Витік документів здебільшого залишався непоміченим тижнями, перш ніж потрапити на інші соціальні медіа-платформи, включаючи Twitter і Telegram.

За даними The Wall Street Journal, анонімні члени вперше надали доступ до файлів із грифом «цілком таємно» в січні. Вони залишилися в невеликій групі, перш ніж цими файлами поділилися з більшою групою.

Витік десятків строго секретних документів в Інтернеті становить «дуже серйозну» загрозу національній безпеці, і високопоставлене керівництво швидко вживає заходів для пом’якшення збитків, заявив представник Пентагону.

На запитання про те, чи уряд США чекає появи в Інтернеті додаткових розвідувальних документів, речник Ради національної безпеки Джон Кірбі відповів: «Чесна відповідь на ваше запитання така: ми не знаємо. І чи це питання нас хвилює? Звісно ж. Ми не знаємо, хто за цим стоїть, ми не знаємо, який мотив».

Кріс Мігер, головний представник Пентагону, закликав бути обережними у «просуванні або розширенні будь-якого з цих документів», додавши, що «схоже, що слайди були підроблені». Він сказав журналістам, що міністр оборони Ллойд Остін звернувся до союзників, проводив зустрічі для оцінки збитків і створив групу для оцінки обсягу втраченої інформації і перевірки того, хто має доступ до цих брифінгів.