19 Травня, 2024

Євроконтроль: повітряний простір України буде закрито до 2029 року

Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) припустила, що повітряний простір України, закритий 24 лютого 2022 року через військову агресію Росії, не буде відкритий до 2029 року, пише Interfax.

Як повідомляється в тексті прогнозу на 2023-2029 роки, опублікованому на сайті Євроконтролю 31 березня, до цього часу збережуться обмеження в повітряному просторі Росії, Білорусі та Молдови.

Як ризики Євроконтроль вказує теракти, заборони на польоти між країнами, війни та стихійні лиха, які неможливо передбачити, але які можуть мати тимчасовий або тривалий вплив на рух у повітряному просторі, а також скасування рейсів через страйки, брак персоналу на аеропорти та авіакомпанії.

Зростаюча інфляція та невизначеність, викликані повномасштабним вторгненням Росії в Україну, вважаються ключовими ризиками. Розширення війни в часі, яке може посилити збої на енергетичних ринках, стане ще більшим ударом по глобальній економічній експансії, йдеться в тексті прогнозу.

Серед ризиків для авіаційної промисловості Євроконтроль називає невизначеність щодо цін на нафту та відсутність доступних нафтопереробних потужностей.

У відповідь на прогноз, українське підприємство Украерорух заявило, що український повітряний простір буде відкрито відразу після завершення воєнних дій та перемоги України. У заяві підприємства пояснюють твердження Євроконтролю, зазначаючи, що той прогнозує лише до кінця горизонту планування – тобто 2029 року, а після завершення війни прогнози буде оновлено.

Украерорух додає, що «незважаючи на обставини форс-мажору, викликані військовою агресією Російської Федерації, Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі».