14 Травня, 2024

Допомогти людям: 75-річний японець відкрив безкоштовне кафе у Харкові

Коли минулого року Фумінорі Цучіко прибув до Харкова, він сказав, що хоче зробити все можливе, щоб допомогти людям після вторгнення Росії, пише Saltwire.

Зворушений тяжким становищем мешканців, змушених ховатися на станціях метро через російські обстріли, 75-річний громадянин Японії з Токіо вирішив залишитися. За його словами, місяцями він жив на станції метро і працював волонтером, розносячи їжу тим, хто там ховався.

Він і українець, якого він зустрів на вокзалі, тепер відкрили безкоштовне кафе на харківській Салтівці — головним чином завдяки, як він сказав, пожертвам японців через соціальні мережі.

«Червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень — протягом семи місяців я залишався в метро, під землею, спав або їв, і разом з багатьма, багатьма українцями», — сказав Цучіко.

FuMi Caffe обслуговує близько 500 людей на день, сказав він.

Цучіко сказав, що відвідував Україну як турист у лютому 2022 року, коли посольство Японії закликало його виїхати, поки Росія готувалася до повномасштабного вторгнення. Він поїхав до столиці Польщі Варшави, але повернувся через два місяці.

Одна з відвідувачок кафе, Анна Товстоп’ятова, розповіла, що прийшла зробити пожертву.

«Це чудово, що є такі щирі люди з відкритим серцем і душею, які жертвують своїм життям і часом, щоб допомогти і подарувати надію», — сказала жінка.