14 Травня, 2024

Українські ветеринари ризикують життям, піклуючись про тварин у зоні бойових дій

Вторгнення Росії в Україну викликало потік біженців. Багато з них були власниками домашніх тварин, яким довелося залишити своїх собак і котів, сподіваючись, що вони зможуть повернутися до них лише за кілька днів, розповідає CNN.

Невдовзі українські ветеринари Валентина та Леонід Стоянови дізналися, що багато домашніх тварин замкнені в сусідніх будинках.

«Через один-два тижні… сусіди просто починають чути, як багато різних тварин кричать навколо них», — сказала Валентина CNN.

У той час подружжя спеціалізувалося на порятунку екзотичних тварин і дикої природи. З вторгненням прийшла нова місія: турбота про покинутих домашніх тварин. Стоянови почали співпрацювати з місцевою поліцією, щоб отримати доступ до домівок для порятунку собак і котів. Протягом тижня після вторгнення вони доглядали близько 400 тварин у своїй одеській клініці.

«Кожна тварина для нас, як член нашої сім’ї», — сказала Валентина.

Стоянови закупили тонни кормів для собак і котів, які роздають по притулках. Вони також часто їздили на передову, щоб допомогти нужденним тваринам. Леонід пригадує, як ходив у бронежилетах під час поїздок, вакцинував і годував там собак. Його машина побита уламками.

Постійним членом родини Стоянових став сліпий хаскі на ім’я Каспер. Він належав українському бійцю Сергію, який не мав сім’ї і попросив подружжя піклуватися про його собаку, поки він воює.

«Це був дуже зворушливий момент, коли Каспер і … Сергій прощалися один з одним. Тому що і Сергій плакав, і Каспер теж плакав», — розповіла Валентина.

Сергій дзвонив щотижня, але приблизно через два місяці Каспер почав поводитися дивно і плакати. Пізніше Стоянови дізналися, що це було приблизно в той час, коли вбили Сергія…

Але незважаючи на всі труднощі, пара каже, що не планує зупинятися.

«Ми просто тримаємось і продовжуємо робити те, що ми робимо, тому що ми бачимо, наскільки це важливо для тварин, для всіх цих життів навколо нас», — сказала Валентина.