14 Травня, 2024

В Україну приїхали президенти Чехії та Словаччини: відвідали зруйновані міста

Президент Чехії Петр Павел та президентка Словаччини Зузана Чапутова приїхали до Києва потягом рано вранці у п’ятницю. Вони зустрілися, зокрема, з президентом України Володимиром Зеленським, пише TVP World.

Того ж дня відбулася масована ракетна атака на українські міста, в результаті якої загинули десятки людей. Зокрема, в Умані було зруйновано багатоповерхівку і вбито щонайменше 23 людини, серед них діти. А у Дніпрі в приватному будинку загинула мати з донькою. Є влучання на Київщині з двома пораненими.

Шокована візитом до Бородянки та обстрілом, Чапутова написала у Facebook, що «ганебний напад на українські міста, зокрема Умань і Дніпро, в результаті якого загинули невинні люди, нагадує нам, що ми не можемо відводити погляд».

У Бородянці президент Чехії сказав, що вигляд зруйнованого міста нагадує йому те, що він бачив як військовий під час війни в колишній Югославії.

«Я думав, що більше ніколи не побачу це — так близько, особливо в Європі. Кількість нападів на цивільні об’єкти свідчить про те, що вони є навмисними. Час від часу може виникати помилка навігації, але тут це не помилка. Очевидно, це план. План цілком зрозумілий — викликати хаос і страх серед мирного населення, і таким чином чинити тиск на уряд, щоб той пішов у відставку», — сказав Павел.

Він підкреслив, що росіянам не вдалося зламати українців і країни, які підтримують Україну. Павел повідомив, що Україна та Чехія домовилися про спільне виробництво боєприпасів та зброї, ремонт танків і можливе виробництво навчальних літаків.

«Ми з Зузаною Чапутовою поділяємо цінності свободи та справедливості. За це українці платять найдорожчу ціну кров’ю та життям своїх громадян. У боротьбі з агресором вони захищають те, що нас об’єднує», — написав Павел у Twitter.

Чапутова назвала спільний візит в Україну «новим етапом у відносинах» Словаччини та Чехії.

«Це наш перший спільний закордонний візит, і я рада, що ми приїхали в Україну. Наше повідомлення чітке: з Україною нас пов’язують не лише кордони та спільне минуле, а й спільне майбутнє», — сказала президентка Словаччини.