13 Травня, 2024

Генсек НАТО: Україна отримала від союзників 98% обіцяної бойової техники

Глава НАТО заявив, що члени військового альянсу та його країни-партнери поставили понад 98% бойових машин, обіцяних Україні під час російського вторгнення та повномасштабної війни, пише ABC News.

Союзники та країни-партнери по НАТО поставили понад 98% бойових машин, обіцяних Україні під час російського вторгнення та війни, заявив у четвер голова військового альянсу, давши Києву більші можливості для удару, оскільки Україна обмірковує можливість початку контрнаступу.

Поряд із більш ніж 1550 бронемашинами, 230 танками та іншою технікою союзники України відправили «величезну кількість боєприпасів», а також навчили та оснастили понад дев’ять нових українських бригад, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. За оцінками, нові бригади становитимуть понад 30 000 військовослужбовців. Деякі країни-партнери НАТО, такі як Швеція та Австралія, також надали бронетехніку.

«Це дасть Україні сильну позицію для продовження захоплення окупованих територій», — заявив Столтенберг журналістам у Брюсселі.

Столтенберг сказав, що 31 союзник НАТО зобов’язався зміцнити збройні сили України, додавши, що повернення земель, окупованих кремлівськими силами, дасть Києву сильнішу позицію на переговорах, якщо мирні переговори відбудуться.

Оскільки позиції на полі бою в Україні значною мірою статичні та останніми місяцями вибухнула війна на виснаження, російські війська продовжують бомбардування українських районів, часто завдаючи ударів по житлових будинках та іншій цивільній інфраструктурі.

Тільки з середи на четвер щонайменше 7 мирних жителів загинули і 33 отримали поранення. Серед них одна людина загинула і 23 отримали поранення, коли чотири крилаті ракети «Калібр» потрапили до Миколаєва. Там пошкоджено 22 багатоповерхові будинки, 12 приватних будинків та інші житлові споруди.