18 Травня, 2024

Зеленський запропонував відзначати День перемоги над нацизмом 8 травня

Президент України Володимир Зеленський заявив у понеділок, що планує приєднатися до Заходу в відзначати річницю закінчення Другої світової війни 8 травня, пише Politico.

«Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних домішок. Саме 8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом. Саме 8 травня світ вшановує памʼять усіх, чиї життя забрала та війна. Саме 8 травня набрав чинності Акт про беззастережну капітуляцію вермахту. Сьогодні я подав до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Ми ніколи не забудемо внесок українського народу в перемогу над нацизмом», — зазначив Президент.

Росія разом з деякими колишніми радянськими державами святкує закінчення Другої світової війни 9 травня — на день пізніше, ніж в інших країнах-союзниках.

Угода про капітуляцію нацистської Німеччини була підписана пізно ввечері 8 травня 1945 року в Берліні. Але, з різницею в часі, у Східній Європі це було вже на день пізніше.

Досі Україна святкувала перемогу над нацизмом 9 травня, як і Росія.

Але відтепер 9 травня натомість стане «Днем Європи» в Україні, відзначаючи річницю декларації Шумана, основоположного акту європейської єдності, щоб «зміцнити єдність народів Європи», — сказав Зеленський у зверненні.

Обидва кроки символічно наближають Київ до ЄС і віддаляють від Москви, яка понад рік тому почала повномасштабне вторгнення в Україну.