У США відреагували на збиття Україною гіперзвукової ракети «Кинджал»

У США відреагували на збиття Україною гіперзвукової ракети «Кинджал»

За словами джерела, обізнаного з питанням, США дуже впевнені в точності заяв України про те, що вона використала американську систему ППО Patriot для перехоплення російської гіперзвукової ракети. Про це розповідає CNN.

Хоча система Patriot успішно протидіє балістичним ракетам, її здатність зупиняти гіперзвукові ракети з повітря до минулого тижня була суто теоретичною. За словами джерела, українське перехоплення продемонструвало цю здатність у реальному світі — те, що в Пентагоні розглядалося як серйозна подія.

Заява України про перехоплення викликала галас у Пентагоні наприкінці минулого тижня, додало джерело, зазначивши, що це важливо з кількох причин.

Президент Росії Володимир Путін публічно рекламував можливості російської гіперзвукової зброї та заявив, що вона здатна подолати всі існуючі системи ППО.

Виробництво гіперзвукових балістичних ракет завжди було складним для Росії, а санкції лише ускладнили його.

Але до минулого тижня підрахунки Росії полягали в тому, що якби вона використала гіперзвукову балістичну ракету, те, по чому вона стріляла, неодмінно було б вражено, сказало джерело. Це перехоплення поставило цей розрахунок під сумнів, продовжує джерело.

Той факт, що це перехоплення було здійснено українським екіпажем, який пройшов навчання в Оклахомі, але не мав американських радників на полі бою, є ще більш значним для Пентагону, додало джерело, назвавши це великим поверненням інвестицій.

Перехоплення також, ймовірно, викликало серйозну невизначеність для Росії, піднімаючи питання про те, чи має Україна стійкий засіб протидії гіперзвуковим балістичним ракетам, додало джерело.