Україна вперше відзначає День Європи 9 травня: до Києва приїхала голова Єврокомісії

Україна вперше відзначає День Європи 9 травня: до Києва приїхала голова Єврокомісії

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн була у Києві, щоб відзначити День Європи, який сприяє миру та єдності на континенті і припадає на той же день, коли Москва святкує перемогу Радянського Союзу над нацистською Німеччиною у 1945 році, пише RTE Ireland.

Президент України Володимир Зеленський, стоячи поруч із головою Єврокомісії, закликав ЄС прискорити постачання боєприпасів, зняти «неприйнятні» обмеження на експорт українського зерна та розпочати переговори щодо вступу України до ЄС.

«Настав час зняти штучну політичну невизначеність у відносинах між Україною та ЄС», — заявив Зеленський на спільній прес-конференції.

«Настав час ухвалити позитивне рішення про відкриття переговорів про вступ України до ЄС», — додав він.

Фон дер Ляєн прибула в українську столицю для серії, за її словами, «напружених» зустрічей, оскільки Київ планує розпочати весняний контрнаступ проти російських військ більш ніж через рік після вторгнення Москви.

«Україна виборює ідеали Європи, які ми святкуємо сьогодні. У Росії (президент Володимир) Путін та його режим зруйнували ці цінності. І тепер вони намагаються зруйнувати їх тут, в Україні», — сказала Фон дер Ляйєн.

«Але агресор вже драматично зазнав невдачі. Україна чинила опір атаці і успішно відбивається», — додала вона.

Ніч перед приїздом Фон дер Ляєн була неспокійною: Україна заявила, що її засоби ППО збили 23 із 25 російських крилатих ракет, випущених переважно по Києву за ніч, і про жертви не повідомлялося.

Раніше Єврокомісія подала на розгляд держав-членів 11-й пакет санкцій ЄС проти Росії, який зосереджений на реалізації обмежувальних заходів, вжитих проти Росії, їх ефективності та запобіганні їх обходу шляхом експорту з третіх країн.