13 Травня, 2024

Буданов: Росіяни замінували охолоджувач на ЗАЕС, є загроза «великих проблем»

Росіяни замінували охолоджувач на Запорізькій АЕС. Якщо він вийде з ладу, існує значна ймовірність того, що будуть великі проблеми, заявив начальник Головного управління розвідки при Міністерстві оборони України Кирило Буданов, передає Ukrinform.

Відповідаючи на запитання, чи є загроза аварії на ЗАЕС, він уточнив, що наразі, на жаль, певна загроза є.

«По-перше, ЗАЕС була і залишається під тимчасовим контролем окупаційних військ. Зруйнувавши дамбу, вони знищили нормальний доступ води до охолоджувачів, які працюють на ЗАЕС. По-друге, станцію додатково замінували. Найгірше те, що заміновано саме охолоджувач», — зазначив керівник ГУР.

За словами голови військової розвідки, якщо росіяни виведуть з ладу охолоджувач, підірвавши його, висока ймовірність того, що виникнуть значні проблеми. Він також не став пов’язувати ситуацію на цій ЗАЕС із заявою президента США Джо Байдена про можливе застосування росіянами ядерної зброї.

«Особисто я б не став їх пов’язувати. Я вважаю, що ці фактори ніяк не пов’язані. Тут мова йде про різні речі: про ризик застосування ядерної зброї і про штучну техногенну катастрофу», — сказав він.

Раніше у ГУР МО заявили, що Росія продовжує тактику ядерного шантажу, використовуючи окуповану ЗАЕС і територію Білорусі, де може бути розміщена російська ядерна зброя.