Зеленський: Контрнаступ йде нелегко, але це – не голлівудський фільм

Зеленський: Контрнаступ йде нелегко, але це – не голлівудський фільм

Президент України Володимир Зеленський визнав, що прогрес на полі бою є «повільнішим, ніж хотілося б», через кілька тижнів після початку контрнаступу України з метою відвоювання територій, окупованих Росією. Про це пише ВВС.

«Деякі люди вважають, що це голлівудський фільм, і чекають результатів зараз. Це не так, — сказав він BBC. — На карту поставлено життя людей».

Україна каже, що її контрнаступ повернув вісім сіл на півдні Запорізької області та Донецької області. Зеленський сказав, що військовий поштовх давався нелегко, оскільки 200 000 квадратних кілометрів (77 220 квадратних миль) території України заміновано російськими військами.

«Чого б дехто не хотів, у тому числі спроб тиску на нас, при всій повазі, ми будемо просуватися на полі бою тим шляхом, який вважаємо найкращим», — додав президент.

Він підкреслив необхідність надання Україні гарантій безпеки від НАТО, але сказав, що кінцевою метою є членство в оборонному альянсі. Проте цього тижня генеральний секретар НАТО чітко дав зрозуміти, що немає жодного плану щодо запрошення України до НАТО на саміті у Литві наступного місяця.

«[Єнс] Столтенберг знає мою позицію, — сказав український лідер. — Ми неодноразово їм казали: «Не вибивайте землю з-під наших ніг».

Глава Держави знову виступив за те, щоб Україна отримала F-16 американського виробництва, і висловив переконання, що навчання льотчиків можуть початися вже в серпні, а перші літаки можуть надійти через шість-сім місяців.

На запитання, як виглядає фінал війни на даному етапі, він чітко дав зрозуміти, що «потрібні перемоги на полі бою» і що Україна ніколи не сяде за стіл переговорів, хто б не був президентом у Москві, якщо Росія залишиться на території України.

«Як би далеко ми не просунулися в нашому контрнаступі, ми не підемо на заморожений конфлікт, тому що це війна, це безперспективний розвиток для України», — зазначив президент.