Україна може отримати додаткові $6 млрд від США через помилку Пентагону

Україна може отримати додаткові $6 млрд від США через помилку Пентагону

У вівторок Пентагон оголосив, що облікова помилка, виявлена минулого місяця, показала: надана Україні допомога була переоцінена на 6,2 мільярда доларів, а не на 3 мільярди доларів. Про це повідомляє CNN.

Бухгалтерська помилка включає 2022 і 2023 фінансові роки і сталася через те, що «у значній кількості випадків», коли США передавали зброю, військові чиновники враховували вартість заміни зброї замість вартості фактичної зброї, пояснила заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Цей процес підвищував вартість кожного нового пакету допомоги — оскільки нова зброя коштує дорожче, ніж стара — і призводив до хибного припущення, що було використано більше коштів. Остаточний розрахунок бухгалтерської помилки значно перевищує попередні оцінки Пентагону в травні, коли він вперше виявив прорахунок у 3 мільярди доларів.

«Ми підтвердили, що для 2023 фінансового року остаточний розрахунок становить 3,6 мільярда доларів, а для 2022 фінансового року — 2,6 мільярда доларів, тобто загальна сума становить 6,2 мільярда доларів, — сказала Сінгх. — Ці помилки оцінки жодним чином не обмежують розмір будь-якого з наших пакетів допомоги і не впливають на надання підтримки Україні».

Додаткові 6,2 мільярда доларів, ймовірно, зменшать потребу Конгресу прийняти додатковий пакет допомоги до кінця фінансового року у вересні.

Перша бухгалтерська помилка на 3 мільярди доларів, виявлена минулого місяця, викликала розчарування республіканців у комітетах Палати представників із закордонних справ і збройних сил.

«Ці кошти можна було б використати на додаткові поставки та озброєння для майбутнього контрнаступу, замість того, щоб розподілити кошти на решту фінансового року», — написали тоді в заяві голова комітету Палати представників із закордонних справ Майкл МакКол і голова комітету Палати представників зі збройних сил Майк Роджерс.