Майже чверть «туристичних магнітів» України окуповані, пошкоджені або зруйновані

Майже чверть «туристичних магнітів» України окуповані, пошкоджені або зруйновані

Близько чверті «туристичних магнітів» країни постраждали внаслідок повномасштабної війни, повідомила голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів. Про це пише Interfax.

«У нас є список так званих „магнітів для туристів“, який ми створили у 2021 році. У цьому списку близько 140 об’єктів у різних регіонах України. Ми розуміємо, що близько чверті з них або окуповані, або зруйновані, або частково пошкоджені», — сказала Олеськів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

За її словами, в основному йдеться про туристично-рекреаційні об’єкти Луганської, Донецької, Харківської та Херсонської областей. Крім того, глава відомства повідомила, що через війну у 2022 році представники туристичної галузі сплатили 1,5 млрд грн податків, що на 31% менше, ніж у 2021 році.

Водночас Олеськів зазначила, що незважаючи на війну, українці подорожують країною. За її словами, у Карпатському регіоні кількість туристів у деяких внутрішніх локаціях цього літа повертається до довоєнного рівня. Але Олеськів розповіла, що в цілому по країні під час повномасштабного вторгнення відбулося падіння купівельної спроможності у туризмі.

«У нас є мільйони українців, які виїхали з країни, чоловіків і жінок, які воюють, і ми дуже вдячні їм за це. Є також певна кількість чоловіків, які сидять вдома і нікуди не їдуть, тому що вони бояться, що їм можуть вручити повістку. Всі ці обставини вплинули на створення туристичних потоків, але принаймні галузь не зупинилася повністю», — додала Олеськів.

Що стосується в’їзного туризму, то, за її словами, сьогодні Україна його втратила.