17 Травня, 2024

Український хакер отримав 13 років ув’язнення в США: за що його засудили

У середу в Техасі українця засудили до понад 13 років ув’язнення за участь в атаках з вимогою викупу від сумнозвісного російського хакерського угруповання REvil, повідомив Департамент юстиції США. Про це пише France24.

24-річний Ярослав Васінський, якого екстрадували до США з Польщі у 2022 році, того ж року визнав себе винним за звинуваченнями у змові з метою шахрайства та відмивання грошей і пошкодженні захищених комп’ютерів.

Васінський, також відомий як Rabotnik, був засуджений до 13 років і семи місяців ув’язнення і зобов’язаний виплатити 16 мільйонів доларів відшкодування за причетність до більш ніж 2500 атак з використанням програмного забезпечення з вимогою викупу.

«Васінський і його спільники зламали тисячі комп’ютерів по всьому світу і зашифрували їх за допомогою програми-вимагача, — заявила перша заступниця помічника генерального прокурора Ніколь Арджентьєрі. — Потім вони вимагали понад 700 мільйонів доларів викупу і погрожували публічно розкрити дані жертв, якщо ті відмовляться платити».

Серед компаній, на які націлився REvil — назва-поєднання «вірусу-вимагача» і «зла» — була і Kaseya, яка надає ІТ-послуги близько 40 000 компаній по всьому світу.

Атака на Kaseya призвела до закриття великої шведської мережі супермаркетів і рикошетом прокотилася по всьому світу, вплинувши на бізнес щонайменше в 17 країнах, від аптек до заправок і дитячих садочків.

Васінський був заарештований у Польщі в рамках глобальної операції проти атак REvil, також відомого як Sodinokibi, і групи GandCrab, що займається викупом. У січні 2022 року Росія заявила, що ліквідувала REvil на вимогу США.