17 Травня, 2024

США офіційно звинуватили Росію у застосуванні хімічної зброї в Україні

Державний департамент США офіційно звинуватив Росію в порушенні міжнародної заборони на хімічну зброю під час повномасштабного вторгнення в Україну, повідомляє Axios.

У заяві Держдепартаменту США йдеться про те, що Росія застосувала хлоропікрин проти українських бійців. Ця задушлива речовина викликає подразнення легенів, очей та шкіри, а також потенційно може викликати блювоту, нудоту та діарею.

У повідомленні йдеться, що використання Росією таких хімічних речовин в Україні «не є поодиноким випадком» і вочевидь пов’язане з намаганням витіснити українських солдатів з укріплених позицій. Речовина часто використовується для боротьби з масовими заворушеннями, але заборонена до застосування на полі бою Конвенцією про заборону хімічної зброї (КЗХЗ).

«Постійне нехтування Росією своїх зобов’язань за КЗХЗ відбувається за тією ж схемою, що і її операції з отруєння Олексія Навального та Сергія і Юлії Скрипалів нервово-паралітичною речовиною «Новачок», — заявили в Держдепі.

Департамент фінансів США заявив, що під санкції потрапили три російські юридичні та дві фізичні особи, причетні до закупівель товарів для російських програм з розробки хімічної та біологічної зброї. Окремо Державний департамент націлився на три російські державні установи та чотири російські компанії, пов’язані з російськими програмами хімічної та біологічної зброї.

На початку цього року Україна звинуватила Росію у використанні хімічної зброї, зокрема хлорпікрину, у більш ніж 200 атаках лише в січні. РФ заперечила ці звинувачення і, своєю чергою, звинуватила Україну у застосуванні хімічної зброї, що Київ також заперечив.

Речник Кремля Дмитро Пєсков у четвер заперечив звинувачення США, заявивши журналістам, що вони «абсолютно безпідставні, нічим не підкріплені». Він також заявив, що Росія «залишається відданою своїм зобов’язанням за міжнародним правом».