17 Травня, 2024

США запровадили санкції проти компаній Китаю за підтримку війни в Україні

Сполучені Штати запровадили санкції проти понад десятка компаній у Китаї та Гонконгу за підтримку війни Росії в Україні в рамках траншу з майже 300 нових санкцій, оголошених у середу. Про це повідомляє CNN.

Цей крок був зроблений після неодноразових попереджень з боку вищих посадових осіб США, в тому числі голови департаменту фінансів Джанет Єллен і державного секретаря Ентоні Блінкена, на адресу вищих посадових осіб Китаю, що вони повинні припинити постачання Китаєм товарів подвійного призначення до Росії, які використовуються для посилення її збройних сил у війні проти України.

«Майже 300 об’єктів, проти яких запровадили санкції Міністерство фінансів і Державний департамент, включають санкції проти десятків суб’єктів, які дозволили Росії отримати вкрай необхідні технології та обладнання з-за кордону», — йдеться в пресрелізі Департаменту фінансів США.

Санкції також зачіпають цілі всередині Росії, Азербайджану, Бельгії, Словаччини, Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратів. Вони спрямовані на боротьбу з ухилянням від санкцій і підтримкою військово-промислової бази РФ та її програм з розробки біологічної та хімічної зброї. Департамент фінансів також націлився на тих, хто причетний до надання Росії матеріалів-прекурсорів, що використовуються у виробництві вибухових речовин.

Згідно з інформаційним бюлетенем Державного департаменту, під санкції потрапили китайські «організації, відповідальні за розробку і постачання аерокосмічного, виробничого і технологічного обладнання подвійного призначення організаціям, що базуються в Росії. Зокрема, санкції спрямовані проти виробників і експортерів товарів, критично важливих для оборонно-промислової бази Росії, деякі з яких постачали товари визначеним США суб’єктам у Росії».

Після зустрічей у Пекіні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що «коли йдеться про підтримку Китаєм російської оборонно-промислової бази, все, що я можу сказати, — це те, що я дуже чітко і детально висловив наші занепокоєння, але ми побачимо, які дії з цього випливають».